Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Οι δουλειές των μεταναστών στη Γερμανία. Πού αυξάνεται η ζήτηση

Οι χώρες της Ευρώπης είναι οι χώρες προέλευσης του μεγαλύτερου ποσοστού των μεταναστών που ζουν σήμερα στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού αυτού είναι υπήκοοι άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
Ωστόσο, αν δει κανείς τα ποσοστά ανά χώρα και όχι ανά ήπειρο, η κύρια χώρα προέλευσης είναι η Τουρκία, η οποία αντιπροσωπεύει το 13 % των ξένων υπηκόων που ζουν στη Γερμανία. Ακολουθεί η Πολωνία, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 11 %, ενώ περίπου το 9% των ξένων υπηκόων που ζουν στη Γερμανία προέρχονται από τη Ρωσία. Η Γερμανία είναι επίσης έδρα αρκετών μεταναστών από το Καζακστάν (7%), τη Ρουμανία (4%) και την Ιταλία (4 %).

Πολλές οικογένειες από την Ιταλία, την Τουρκία και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ της νότιας Ευρώπη ήρθαν για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του κύματος της μεγάλης μετανάστευσης (1955-1973) και  σήμερα έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη Γερμανία. Και είναι πραγματικά σημαντικά τα διδάγματα που παίρνει κανείς για το πώς αντιμετωπίστηκαν οι προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση.

Τα επαγγέλματα του μεταναστευτικού πληθυσμού της Γερμανίας
Η γερμανική κοινωνία γίνεται όλο και πιο ετερογενής. Οι ξένοι υπήκοοι που έφτασαν με το πρώτο κύμα της μετανάστευσης από την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Τουρκία είχαν μια θέση εργασίας στη βιομηχανία και συνήθως έμεναν εκεί.
Τα παιδιά τους, όμως, είχαν ήδη πρόσβαση σε πολύ περισσότερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Σήμερα, τα μέλη του μεταναστευτικού πληθυσμού της Γερμανίας καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας στη γερμανική βιομηχανία, τον τομέα των υπηρεσιών ακόμη και των δημοσίων υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης – θέσεις που μπορεί να είναι από απλή υπάλληλο έως και ανώτερο διευθυντικό στέλεχος.
Αρκετοί μετανάστες της Γερμανίας έχουν επίσης αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ πολύ συχνά είναι αυτοαπασχολούμενοι, τάση που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, περισσότερα από 700.000 άτομα με ρίζες μεταναστευτικές έχουν στήσει τη δική τους εταιρία. Με άλλα λόγια, οι μετανάστες αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη γερμανική οικονομία.
Σε περίπτωση που κάποιοι θέλουν να επενδύσουν ιδρύοντας τη δική τους επιχείρηση στη Γερμανία, η GTAI, η υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, είναι εκεί για να βοηθήσει και να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα κριτήρια μετανάστευσης και διαμονής για τους επιχειρηματίες και για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στη Γερμανία.
Με τις σημερινές προοπτικές απασχόλησης, η Γερμανία αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό. Η μετανάστευση στη Γερμανία φέτος εξακολουθεί να αυξάνεται. Στο μέλλον, σε ορισμένους τομείς της αγοράς εργασίας, η ζήτηση θα είναι τόσο μεγάλη που πολλές ευκαιρίες απασχόλησης αναμένεται να δημιουργηθούν ιδιαίτερα στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της μηχανικής, της πληροφορικής, καθώς και πολλούς άλλους τεχνικούς τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου