Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Γερμανία: Μία Ζωή στο Ενοίκιο; Μήπως είναι καιρός για Αγορά Σπιτιού;

Γερμανία. Οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία είναι υψηλές, αλλά τα επιτόκια των τραπεζών χαμηλά, -τουλάχιστον προς το παρόν-. Αξίζει κάποιος να αγοράσει ένα σπίτι ή είναι πιο κατάλληλη μία άλλη εναλλακτική; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τόσο προσωπικούς όσο και εξωτερικούς. 
Η Γερμανία παραμένει ακόμη μία χώρα όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της ζει σε ενοικιαζόμενα σπίτια. Το ποσοστό αυτό (50%) είναι κατά είκοσι μονάδες μικρότερο, από το μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε. (70%). Η ενοικίαση των σπιτιών αποτελεί παράδοση στη χώρα, και σε αυτό έχουν συμβάλλει οι υψηλές τιμές των ακινήτων και τα σχετικά χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα, ειδικά σε πόλεις όπου το κόστος ζωής είναι αρκετά μεγάλο.
Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τις επενδύσεις και τα οικονομικά, κάνουν λόγο για αρκετές ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή την εποχή στην αγορά για επένδυση σε ιδιόκτητο σπίτι, καθώς τα επιτόκια στέγασης των τραπεζών είναι αρκετά χαμηλά, και οι τιμές των ενοικίων αρκετά υψηλές. Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα, κυρίως σε άτομα που θέλουν στα γεράματα τους να είναι πιο άνετα οικονομικά αφού θα ζούνε σε σπίτι δικό τους.
Βέβαια, εάν κάποιος θέλει να προβεί σε απόκτηση δικού του σπιτιού, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και διάφορους παράγοντες, όπως καλή εργασία, μελλοντική βεβαιότητα και ικανοποιητικό εισόδημα, ώστε να μπορεί να είναι συνεπής στις μηνιαίες του υποχρεώσεις. Ακόμη, κανείς δε μπορεί να εξασφαλίσει τη τάση που θα ακολουθήσουν τα επιτόκια στέγασης, οπότε και αυτός είναι ακόμη ένας σοβαρός παράγοντας.
Από την άλλη, κάποιοι ιθύνοντες της αγοράς, υποστηρίζουν ότι εάν σήμερα κάποιος επενδύσει σε αγορά σπιτιού, μπορεί μετά από μερικά χρόνια να το μεταπωλήσει κερδίζοντας από την αύξηση της αξίας του.
Η τελική απόφαση για ενοικίαση ή αγορά ακινήτου, θα παρθεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο προσωπικά, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου