Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η Γερμανία «κόβει» επιδόματα από τους Έλληνες ενώ τα δικαιούνται

Ένα φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία είναι ότι πλέον δεν δίνονται κάποιες φορές επιδόματα στους Έλληνες ακόμα και αν τα δικαιούνται.

Οι Έλληνες στη Γερμανία θα πρέπει να πάνε ξανά και ξανά στις αρμόδιες υπηρεσίες και να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβουν κάποιο επίδομα που δικαιούνται. Αυτή η διαδικασία εξελίσσεται σε … Γολγοθά, ο οποίος μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει άσχημη κατάληξη αφού τελικά οι υποψήφιοι δικαιούχοι επιδομάτων απορρίπτονται από το γερμανικό κράτος.
Το πιο συνηθισμένο επίδομα που διεκδικούν οι περισσότεροι Έλληνες είναι αυτό της ανεργίας, το οποίο ονομάζεται Hartz4 και δικαιούνται όσοι κρίνονται από το γερμανικό κράτος ως άποροι.
Πιο συγκεκριμένα, το επίδομα αυτό καταβάλλεται σε όσους έχουν μία θέση εργασίας μερικής απασχόλησης με ασφάλιση υγείας και ενισχύονται από το κράτος οικονομικά για να καλύψουν έξοδα στέγασης και σίτισης.
Το επίδομα αυτό κάποια χρόνια πριν δίνονταν σε όλους όσοι έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη Γερμανία. Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αν και πολλές φορές νεοεισερχόμενοι στη Γερμανία παροτρύνονται από συγγενείς και φίλους να συγκεντρώσουν και να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για το επίδομα, εντούτοις υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υποψηφίων δικαιούχων, που δεν καταφέρνουν να το εισπράξουν.
Ίσως το γερμανικό κράτος θέλει να αποκλείσει άτομα, τα οποία δεν έχουν μεγάλη οικονομική  ανάγκη και να συνεχίσει την καταβολή του σε όσους το χρειάζονται  πραγματικά. Τι εννοούμε; Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι, που εργάζονταν με «μαύρα» χρήματα, δήλωναν άποροι στο γραφείο εργασίας έτσι ώστε να έχουν δικαίωμα είσπραξης επιδόματος. Μάλιστα, πολλοί εφάρμοζαν αυτή την … πρακτική για δεκαετίες, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τα προνόμια που τους δίνει το γερμανικό κράτος. Και έτσι εισέπρατταν έξτρα χρήματα, ενώ παράλληλα εργάζονταν .
Με βάση τα παραπάνω όσοι από την Ελλάδα κάνουν σχέδια να έρθουν στη Γερμανία και στηρίζονται στα επιδόματα, τα οποία πιθανόν θα λαμβάνουν, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν και να μην επηρεάζονται από συγγενείς και φίλους γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Αντιστοίχως, αυστηρά είναι πλέον τα κριτήρια με τα οποία η υπεύθυνη υπηρεσία για την εργασία (Arbeitsamt) επιλέγει σε ποια άτομα θα πληρώσει την μετεκπαίδευσή τους ώστε να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια για την αγορά εργασίας.
Οι υπάλληλοι δε, σε αυτή την υπηρεσία έχουν γίνει πολύ «σκληροί». Μάλιστα, αν πάει κάποιος και πει «έχω έρθει από την Ελλάδα», δεν είναι καθόλου παράξενο να λάβει την εξής απάντηση:  «Γιατί ήρθες χωρίς να έχεις βρει δουλειά;».
Πολλές φορές η αγανάκτηση του κόσμου από τη συμπεριφορά αυτών των υπαλλήλων είναι πολύ μεγάλη. Όσοι προσέρχονται στο γραφείο γίνονται «μπαλάκι» από υπηρεσία σε υπηρεσία, με σκοπό να χάνουν πολύτιμο χρόνο, να απογοητεύονται και στο τέλος ή να απορρίπτονται ή να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα με μεγάλη καθυστέρηση.
Ορισμένοι υποψήφιοι δικαιούχοι φτάνουν στο σημείο να προσλάβουν κάποιο δικηγόρο για να τους βοηθήσει και ο οποίος καταφέρνει τελικά να διεκδικήσει το επίδομα που δικαιούνται, ενώ οι ίδιοι είχαν λάβει τη διαβεβαίωση των υπαλλήλων ότι δεν πρόκειται να το εισπράξουν.
Όσοι λοιπόν έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία διεκδίκησης επιδομάτων ή σκέφτεστε να μπείτε καλό είναι να οπλιστείτε μευπομονή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου