Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ H ώρα του διαγωνισμού Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 30 Αυγούστου στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Υστερα από δοκιμές και προσομοιώσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας που έγιναν παρουσία εκπροσώπων των 9 εταιρειών που θα διαγωνιστούν για τις τέσσερις άδειες, από την περασμένη Παρασκευή το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους υποψηφίους που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί κάτω από ειδικές συνθήκες όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τη δημοπράτηση των αδειών.
Οι εταιρείες που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις άδειες γενικού ενδιαφέροντος και πανελλαδικής εμβέλειας είναι:
1. Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης (Σκάι ΑΕ)
2.  Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (N.T.V.)
3. Antenna TV Ανώνυμος Εταιρεία
4. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
5.  Ιωάννης - Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία
6. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (E Radio - TV)
7. Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία (Αλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)
8.  Dimera Media Investments Limited, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη
9.  Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρία (ΙTV CP) κυπριακών συμφερόντων
Από την Παρασκευή το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης έχει σφραγιστεί από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν θα μπορεί κανείς να εισέλθει πλην των υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Από την Παρασκευή το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης έχει σφραγιστεί από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν θα μπορεί κανείς να εισέλθει πλην των υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Τρεις επιλογές
Καθένας από τους υποψηφίους για τη διεκδίκηση μίας άδειας και οι συνεργάτες του με την είσοδό τους στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θα κλειστούν σε ένα γραφείο χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας. Τα γραφεία θα συνδέονται με κλειστό κύκλωμα με τον χώρο από όπου θα συντονίζει τη διαδικασία η Επιτροπή Διεξαγωγής του Διαγωνισμού. Με την έναρξη της δημοπράτησης η Επιτροπή θα ανακοινώνει την τιμή εκκίνησης και μετά ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα μπορεί να καταθέτει την προσφορά του από τον χώρο όπου αυτοί θα βρίσκονται.
Η διαδικασία θα εξελιχθεί σε τρεις γύρους, στο τέλος των οποίων οι διαγωνιζόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους για τη συνέχεια. Η Επιτροπή μπορεί να αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Θα υπάρχουν τρεις επιλογές για κάθε υποψήφιο:
• Να αποδεχθεί την τιμή στην οποία θα έχει καταλήξει ο γύρος, ώστε να περάσει στον επόμενο.
• Να δηλώσει «αδράνεια», δηλαδή να απορρίψει την τιμή, αλλά να παραμείνει στη δημοπρασία.
• Να αποσυρθεί από τη διαδικασία.
Κάθε συμμετέχων θα έχει δέκα λεπτά στη διάθεσή του προκειμένου να αποφασίσει. Οταν ολοκληρώνεται κάθε γύρος οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται από την Επιτροπή για την τιμή και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης του επόμενου γύρου. Οι γύροι θα συνεχίζονται έως ότου στο τέλος μείνουν τρεις συμμετέχοντες, οι οποίοι θα υποβάλουν εντός δέκα λεπτών τις σφραγισμένες προσφορές τους.
Η προσφορά του καθενός δεν θα γίνεται γνωστή στους συνδιαγωνιζόμενούς του. Η Επιτροπή θα ανοίγει τους φακέλους και θα καταρτίζει έναν κατάλογο με τις προσφορές, ξεκινώντας από τον υποψήφιο που έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά.
Στο επόμενο βήμα, ο κάθε υποψήφιος θα ενημερώνεται για τη θέση που έχει στον κατάλογο που καταρτίστηκε. Αν είναι δηλαδή πρώτος, δεύτερος ή τρίτος. Τέλος, θα λάβει χώρα ένας τελευταίος γύρος κλειστών προσφορών. Η Επιτροπή θα ανοίγει τους σφραγισμένους φακέλους και θα κατατάσσει τον κάθε διαγωνιζόμενο ανάλογα με το ύψος της τελικής του προσφοράς. Ο πρώτος της λίστας θα λάβει την πρώτη άδεια ενώ η διαδικασία θα επαναληφθεί άλλες τρεις φορές.
Στη διαδικασία αναμένεται να προσέλθουν οι επικεφαλής των επιχειρηματικών σχημάτων οι οποίοι θα συνοδεύονται μέχρι και από πέντε συνεργάτες τους. Στην είσοδο του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θα κληθούν να αφήσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά καθώς και οτιδήποτε μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τον έξω κόσμο.
Ο στόχος είναι ο διαγωνισμός να εξελιχθεί σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης. Για τον σκοπό αυτόν οι χώροι της Γενικής Γραμματείας θα εκκενωθούν μία ημέρα πριν από τον διαγωνισμό και θα ελεγχθούν για την ύπαρξη μηχανημάτων υποκλοπής από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ενστάσεις
Η διαγωνιστική διαδικασία συνοδεύεται και από μία παράλληλη δικαστική, καθώς οκτώ από τις 10 εταιρείες που ξεκίνησαν στον διαγωνισμό αμφισβητούν τη συνταγματικότητά του. Την περασμένη Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα των επτά τηλεοπτικών σταθμών, με τα οποία στρέφονταν ο ένας κατά του άλλου και όλοι μαζί κατά των υπουργών Οικονομίας και Επικρατείας, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα για προσωρινή διαταγή αναστολής του διαγωνισμού και προσδιόρισε τη 16η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία που θα εξετάσει τα αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι επτά υποψήφιοι. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων του σταθμού STAR κατά της συμμετοχής των εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη και του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.
Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έχει απορρίψει το σύνολο των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει από τα μέσα Ιουλίου τα κανάλια κατά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, κρίνοντας ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός. Εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα μείζονα θέματα που έχουν τεθεί από τους επτά υποψηφίους και από το MEGA σχετικά με τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού.
Πτυσσόμενα κρεβάτια
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει προσφέρει 120 πτυσσόμενα κρεβάτια του Ελληνικού Στρατού προκειμένου οι μετέχοντες να μπορούν να ξεκουραστούν στα διαλείμματα της πολύωρης πλειοδοσίας. Για τη σίτιση των αντιπροσωπειών στο ισόγειο θα υπάρχει μπουφές με πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινό, ο οποίος ανάμεσα στα γεύματα θα μετατρέπεται σε μπουφέ-μπαρ, με καφέ, χυμούς και αναψυκτικά.
Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου