Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ Η Μέρκελ δεν... έπεισε τους σκληρούς του Βίσεγκραντ Τα ζητήματα στο τραπέζι είναι πολλά και οι εθνικές επιδιώξεις πιέζουν ως φυγόκεντρες δυνάμεις την Ευρώπη, η οποία δοκιμάζεται με το Brexit και το Προσφυγικό.

Ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής είναι το ζητούμενο εν όψει της Συνόδου στην Μπρατισλάβα για το μέλλον της Ευρώπης και η Aνγκελα Μέρκελ έχει ήδη θέσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Aλλωστε η ευρωπαϊκή της περιοδεία που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Ιταλία και ολοκληρώνεται σήμερα στο Βερολίνο, δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα και για αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμιζε ξανά και ξανά την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των κρατών-μελών.
Η χθεσινή συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ συνοδεύτηκε από χαμόγελα και αβρότητες μέχρι οι πέντε τους να απομακρυνθούν από τις κάμερες, και δημοσίως επικέντρωσαν τη συζήτηση στα κοινά βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη μετά το Brexit. Οι δηλώσεις που είχαν κάνει νωρίτερα, εξάλλου, οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, είχαν δώσει το στίγμα σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει την προσφυγική πολιτική του Βερολίνου «εγωιστική», ενώ ο Βίκτορ Ορμπαν προανήγγειλε την ανέγερση δεύτερου φράχτη, στα σύνορα με τη Σερβία, λέγοντας ότι η Ουγγαρία πρέπει να είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενο, εάν η Τουρκία δημιουργήσει προβλήματα με τη συμφωνία για τους πρόσφυγες.
Αμετακίνητοι
Η σκληρή στάση της ομάδας του Βίσεγκραντ στο Προσφυγικό είναι δεδομένη. Αρνούνται τις ποσοστώσεις που έχει θέσει η Κομισιόν για την υποδοχή προσφύγων και θέλουν να σφραγίσουν τα σύνορα που κάποτε προσπαθούσαν οι ίδιοι να γκρεμίσουν για να βρεθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ, ο Ορμπαν δήλωσε ότι το θέμα της ασφάλειας πρέπει να τεθεί ως «προτεραιότητα» για την ΕΕ και μάλιστα να ξεκινήσει η δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σουμπότκα.
Η πολωνική πλευρά εμφανίστηκε διατεθειμένη να βρει μια συμβιβαστική λύση. Αλλωστε η Βαρσοβία ελέγχεται από την ΕΕ και μάλιστα με αυστηρότατες προειδοποιήσεις για την πρόσφατη μεταρρύθμισή της στον χώρο της Δικαιοσύνης. Η Μπεάτε Σίντλο, που είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, πρότεινε για παράδειγμα τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις και να αυξηθεί η συμμετοχή όλων των μελών της ΕΕ.
Γνωρίζοντας την αρνητική στάση των χωρών που είχε απέναντί της, η Μέρκελ επιχείρησε να επικεντρώσει τη συζήτηση στην ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ΕΕ και να «ακούνε ο ένας τον άλλο σε διαφορετικά σχήματα». Αυτό καθίσταται επιτακτική ανάγκη, όπως τόνισε, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η οποία εκπροσωπεί το 15% της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Σίντλο, από την πλευρά της, έχοντας στο πλευρό της τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, τόνισε ότι η ΕΕ δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση για τα προβλήματα, αφήνοντας, όμως, μια αιχμή για το πάγια αίτημα της ομάδας του Βίσεγκραντ για μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή διοίκηση. Πάντως παραδέχτηκε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθούν «τα ζητήματα που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν».
Η απάντηση της Ανγκελα Μέρκελ ήταν σαφής: οι άνθρωποι αποδέχονται την ΕΕ μόνο εφόσον «αποτελεί υπόσχεση για ευμάρεια» και ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η ΕΕ «να υπάρχει απλώς κάπου», αλλά να έχει ηγετικό ρόλο στον κόσμο και στην παγκόσμια οικονομία και να παρέχει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Το βράδυ η καγκελάριος είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, ενώ σήμερα θα έχει καλεσμένους σε γεύμα τον Αυστριακό καγκελάριο και τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Κροατία.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου