Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΤΑ 5 ΟΡΟΣΗΜΑ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο πόλεμος των 120 ημερών Πέντε ημερομηνίες-ορόσημο μέχρι το τέλος του χρόνου θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος βρίσκονται στο τραπέζι, και όλες οι πλευρές έχουν ήδη πάρει θέση μάχης.

Σε επίσημα ή και... ανεπίσημα ραντεβού, σε πολύωρες συσκέψεις και σε προγραμματισμένες συνεδριάσεις έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα εκκρεμή θέματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, συνομίλησε με τον Π. Μοσκοβισί για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αύριο τον κοινοτικό επίτροπο θα δουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Στο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς και την Παρασκευή στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των ειδικών μισθολογίων που πρέπει να λυθεί άμεσα. Την ίδια στιγμή οι συζητήσεις για το χρέος και την αξιολόγηση συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι κρίσιμες ημερομηνίες έως το τέλος του έτους είναι οι εξής:
Εντολή για κλείσιμο των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης
Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην εκπλήρωση 15 προαπαιτουμένων για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, δεν απαιτείται για όλα τα θέματα νομοθετική ρύθμιση, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπουργικές αποφάσεις ή εγκυκλίους. Η λίστα των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνει: ασφαλιστικά θέματα (π.χ. για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων), το θέμα της ΔΕΗ (κυρίως όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ), την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών (από το ΤΧΣ και ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο). Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται μια σειρά ρυθμίσεων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως ο καθορισμός της διοίκησης του νέου Ταμείου, η επίλυση εκκρεμοτήτων αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο.
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η εξεύρεση λύσης για να μην υπάρξει πάγωμα των ειδικών μισθολογίων. Για το θέμα αυτό έχει υπάρξει δέσμευση του πρωθυπουργού και τα υπουργεία καλούνται να καταθέσουν άμεσα ισοδύναμα μέτρα.
Ραντεβού στην Αθήνα για να συγκροτηθεί το «μέτωπο του Νότου»
Στις 9 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου θα βρεθούν μετά από πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αθήνα. Στόχος είναι να συγκροτηθεί το «μέτωπο του Νότου» και να υπάρξει μια κοινή γραμμή σε θέματα μείζονος σημασίας εν όψει και της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα. Την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζει το Eurogroup, όπου θα εξεταστεί αν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα και το πότε θα ξεκινήσει επίσημα η δεύτερη διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί στη συνεδρίαση αυτή να γίνει συζήτηση και για το βραχυπρόθεσμο πακέτο για το χρέος, με βάση τις προτάσεις που συζητούνται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ο Τσίπρας στον ΟΗΕ, ο Χουλιαράκης σε ειδική αποστολή στο ΔΝΤ
Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, σε ένα ταξίδι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Κατ' αρχάς ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και σε δύο ξεχωριστές διασκέψεις για το Προσφυγικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η «ειδική αποστολή» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, που θα έχει συναντήσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ολοκλήρωση του βασικού πυρήνα της δεύτερης αξιολόγησης
Στο τέλος Οκτωβρίου η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός πυρήνας των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει το «σύρσιμο» των διαπραγματεύσεων, καθώς αυτό έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το Εργασιακό, όπου «παραδοσιακά» το ΔΝΤ εμφανίζεται με σκληρή γραμμή (ωστόσο, μένει να ξεκαθαρίσει το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή θα έχει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου). Στις πιέσεις των δανειστών για θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις η κυβέρνηση θα απαντήσει πως πρέπει να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό μοντέλο και να διασφαλιστεί το κοινοτικό κεκτημένο. Αλλαγές αναμένονται πάντως στον συνδικαλιστικό νόμο, σε θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, τις χορηγούμενες άδειες κ.ά.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να παρουσιάσει την ανάλυση για το χρέος, καθώς από την έκβαση αυτού του θέματος εξαρτάται και η παραμονή του στο πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά θέλει μέχρι τότε να έχει υπάρξει πρόοδος στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ωστόσο η Γερμανία επιθυμεί οι συζητήσεις να γίνουν μετά τις προγραμματισμένες για το 2017 εκλογές.
Στο τέλος του έτους θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την πορεία των εσόδων, καθώς με βάση το πρόγραμμα η χώρα το 2016 θα πρέπει να έχει πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός και δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα υψηλά πλεονάσματα που προβλέπονται από το 2018 και μετά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου