Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MANPOWER Ελλάδα... δεν έχεις ταλέντα!!!...

«Επαγγελματίες Πωλητές». Αυτό το επάγγελμα σπανίζει στην Ελλάδα αφού σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της Manpower Group για το 2016 οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους υπαλλήλους για να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Συνολικά, έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας καθώς δεν βρίσκουν το κατάλληλα προσωπικό. Το ποσοστό αυτό (59%) παραμένει σταθερό για δεύτερη συνεχή χρονιά και είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, ενώ βρίσκεται 19 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (40%). Η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (29%), απαιτούμενης εμπειρίας (27%), προσωπικών δεξιοτήτων (12%), η αναζήτηση υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (11%) και η έλλειψη διαθέσιμων υποψηφίων ή η απουσία υποψήφιων (11%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας. Η αδυναμία εξεύρευσης των κατάλληλων εργαζομένων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Σύμφωνα με την ManpowerGroup, το 40% των εργοδοτών σε διεθνή κλίμακα αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα, ποσοστό, αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2015, αλλά και το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από το 2007, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ταλέντων δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης. Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου (86%), ενώ την πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας συμπληρώνουν οι ακόλουθες χώρες: Ταϊβάν (73%), Ρουμανία (65%), Χονγκ Κονγκ (69%) και Τουρκία (66%).
Η Ελλάδα, με ποσοστό 59%, καταλαμβάνει την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη - μετακίνηση κατά μία θέση συγκριτικά με την 7η θέση που κατείχε το 2015. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία (16%), η Ολλανδία (17%), το Ηνωμένο Βασίλειο (18%) και η Ιρλανδία (20%), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων.
Σπανίζουν οι πωλητές 
Ελλάδα... δεν έχεις ταλέντα
Όσον αφορά στο είδος των υπαλλήλων που σπανίζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τους εργοδότες είναι οι επαγγελματίες πωλητές, ενώ ακολουθεί η ειδικότητα του «Προσωπικού Υπηρεσιών IT», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2015. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», ειδικότητα που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικότητες, όπως «Προσωπικό για το χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων» καθώς και «Οδηγοί», επανέρχονται στη λίστα καταλαμβάνοντας την 8η και την 9η θέση αντίστοιχα.
Συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων του 2015, εκτός κατάταξης βρίσκονται οι εξής ειδικότητες: «Εργάτες» (9η θέση για το 2015) και «Διευθυντές Πωλήσεων» (10η θέση για το 2015). Σε παγκόσμιο επίπεδο, σταθερά στη νκορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, παραμένουν οι «Επαγγελματίες Πωλητές» για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Το «Προσωπικό υπηρεσιών IT» παραμένει δυσεύρετο, καταλαμβάνοντας φέτος τη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμφανίζονται οι «Μηχανικοί». «Η Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο Top-10 των χωρών που αντιμετωπίζουν σε διεθνές επίπεδο τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας κάλυψης ανοικτών θέσεων εργασίας. Η σταθερά αυξανόμενη πολυπλοκότητα και ρευστότητα του επιχειρηματικού κόσμου καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για πλήρωση θέσεων εργασίας με επαγγελματίες που εξασφαλίζουν εργασία υψηλής απόδοσης στις εργοδότριες εταιρείες, τονίζει η Φανή Κλειδά, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower Group.
Αντιμετώπιση
Σύμφωνα με το 70% των εργοδοτών στην Ελλάδα, η σημαντικότερη στρατηγική αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου είναι η παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης στουπάρχονπροσωπικό. Αυτή η προσέγγιση εμφανίζεται πρώτη στη σειρά των στρατηγικών και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 53% των εργοδοτών αναζητά τρόπους ανάπτυξης των δεξιοτήτων του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. Δεύτερη στρατηγική για το 47% των Ελλήνων εργοδοτών αποτελεί η αναζήτηση ταλέντων εκτός της «παραδοσιακής δεξαμενής», ενώ τρίτη σε σειρά, με ποσοστό 42%, είναι η υιοθέτηση εναλλακτικών στρατηγικών πρόσληψης.
«Ο συνδυασμός της εκπαίδευσης του προσωπικού και της ανεύρεσης επαγγελματιών εκτός της παραδοσιακής δεξαμενής συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της έλλειψης ταλέντου, παρέχοντας παράλληλα ευκαιρίες καριέρας σε νέους και σε ώριμους ηλικιακά επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί της επιτυχίας για κάθε επαγγελματία εντοπίζεται στη δια βίου μάθηση, στην αποτελεσματική εφαρμογή νέας γνώσης και ευέλικτης προσαρμογής στο συνεχές μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον, σχολιάζει η κ. Κλειδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου