Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Οι Τραμπ του ευρωπαϊκού μέλλοντος

 
DER HERR JOHN RIGOTI (ATHEN -GRIECHENLAND- "THE YELLOW JOURNAL" BERLIN DEN 12EN. NOVEMBER 2016): 

Κάποιοι προβλέπουν ότι δημιουργείται η 'διεθνής των Λαϊκιστών', ένας νέος πολιτικός 'άξονας' στη Δύση, με τους ακροδεξιούς της Ευρώπης να πιστεύουν ότι απέκτησαν έναν σημαντικό σύμμαχο στον Λευκό Οίκο.
Κάποιοι προβλέπουν ότι δημιουργείται η 'διεθνής των Λαϊκιστών', ένας νέος πολιτικός 'άξονας' στη Δύση, με τους ακροδεξιούς της Ευρώπης να πιστεύουν ότι απέκτησαν έναν σημαντικό σύμμαχο στον Λευκό Οίκο. Παρότι αυτό μένει να αποδειχθεί, το γεγονός είναι ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα ανέλπιστο δώρο προς τους εκκολαπτόμενους... Τραμπ της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την επιτυχία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για να προετοιμάσουν το έδαφος στις χώρες τους. Πρωτίστως τους έδωσε τη δυνατότητα να αποτινάξουν τη ρετσινιά του περιθωριακού ή γραφικού και η ρητορική τους να γίνει ευρύτερα πολιτικά αποδεκτή.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πουν στους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους ότι μπορούν να τους προτιμήσουν στην κάλπη χωρίς ενδοιασμούς. Ταυτόχρονα αποκτούν ένα σημαντικό όπλο έναντι των αστικών κομμάτων, που υποχρεωτικά θα συνδιαλέγονται με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, άρα θα πρέπει να ακούσουν και τους ακροδεξιούς σε εθνικό επίπεδο. Κάθε ένας από τους Ευρωπαίους 'Τραμπ' επιλέγει από τη φαρέτρα του Αμερικανού προέδρου όποιο όπλο του ταιριάζει για να πείσει τους ψηφοφόρους στη δική του χώρα.
Το αμέσως επόμενο τεστ των λαϊκιστών θα είναι στην Αυστρία, όπου στις αρχές Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές. Ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ βλέπει στην επικράτηση του Τραμπ την τιμωρία του λαού προς το 'διεφθαρμένο κατεστημένο' που αρχίζει σιγά σιγά να φεύγει και να ανοίγει τον δρόμο σε πιο 'καθαρούς' πολιτικούς, που είναι πιο κοντά στους απλούς ανθρώπους.
Η Μαρίν Λεπέν χτίζει εδώ και χρόνια το προφίλ της απευθυνόμενη στους ανθρώπους που νιώθουν 'προδομένοι από τις ελίτ' της χώρας και η νίκη του Τραμπ είναι μια νίκη της ιδεολογικής της πλατφόρμας: αμφότεροι απορρίπτουν την πολυπολιτισμικότητα, την παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο και απαιτούν την ενίσχυση των εθνικών συνόρων. Θέλουν να θέσουν τέλος στη μετανάστευση, ενώ και οι δύο επιθυμούν πιο χαλαρές σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
Η Λεπέν θέλει να βγάλει τη Γαλλία και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πιθανότερο είναι ότι συσπειρωμένοι οι ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αποτρέψουν την είσοδό της στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Λεπέν δεν θα βγει ενισχυμένη, με τη δύναμη πλέον να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις ή τις πρωτοβουλίες του επόμενου προέδρου της Γαλλίας.
Οι εκλογές στη Γερμανία είναι προγραμματισμένες για το επόμενο φθινόπωρο, ωστόσο η χώρα διακατέχεται ήδη από προεκλογικό πυρετό. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα ακροδεξιά κόμματα και κινήματα και δεν είχαν καμία τύχη, καθότι θύμιζαν τη σκοτεινή περίοδο του ναζισμού, ωστόσο αυτό σταδιακά αλλάζει.
Γερμανία
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που γεννήθηκε ως ευρωσκεπτικιστικό κίνημα και εξελίχθηκε σε ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα, έχει καταφέρει μέσα σε τρία χρόνια να αλώσει τοπικά Κοινοβούλια και να διεκδικεί σημαντική παρουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Το AfD θριαμβολόγησε αμέσως μετά τη νίκη Τραμπ, θεωρώντας ότι ανοίγει τον δρόμο και στη δική του ρητορική να γίνει ευκολότερα αποδεκτή. Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας θέλει την απαγόρευση των μιναρέδων, είναι εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, και βλέπει με μεγάλη καχυποψία το 'κράτος των Βρυξελλών'.
Οι πανηγυρισμοί του Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία ήταν χαρακτηριστικοί, αφού ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας έκρινε ότι η νίκη του Τραμπ αποτελεί την αρχή μιας 'πατριωτικής άνοιξης στη Δύση', αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τους πολιτικά ορθούς πολιτικούς. Το κόμμα του σημειώνει πολύ υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και στις εκλογές την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται ότι θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Ρούτε να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα μικρά κόμματα, με τα οποία απέχει παρασάγγας ιδεολογικά, προκειμένου να κρατήσει τον Βίλντερς εκτός κυβέρνησης. ?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου